×

Dėl ko gali vėluoti mėnesinės?

- Kategorijos : Straipsniai

Vienoms moterims mėnesinės yra vienas labiausiai varginančių mėnesio periodų. Kitoms tai nesukelia labai daug problemų, kadangi nėra gausios, nieko neskauda, nevargina ir netrukdo gyventi įprastai.

Visgi, kad ir kaip mėnesinės kartais erzina, tačiau kai jos vėluoja – darosi dar neramiau. Gal esate nėščia? O gal susirgote kokia nors liga? Kad tai tik stresas? Atvejų gali būti tikrai labai daug. 

Svarbiausia – stebėti ir jeigu reikia – reaguoti. Ilgas periodas be mėnesinių – problema. O neieškant priežasčių – galima uždelsti net ir ligą.

Pirmos mėnesinės (ir po gimdymo)

Pačios pirmos mėnesinės yra labai nereguliarios. Mergaitės, kurios pirmą kartą suserga mėnesinėmis (dažniausiai 10 -14 metų tarpe), gali vieną mėnesį jų sulaukti, o kitą – nebe. Jos gali būti skirtingos trukmės ir gausumo. Dažniausiai per porą metų pilnai nusistato ciklas, kuris gali būti tolygus arba padrikas.

Lygiai taip pat yra ir moterims, po gimdymo. Toms, kurios nežindo, dažniausiai mėnesinės „ateina“ greitai. Per 1-2 mėnesius nuo gimdymo dienos. O toms, kurios žindo – gali būti labai įvairiai. Statistiškai dažniausiai sugrįžta apie 5-8 mėnesį po gimdymo. Tačiau gali atsirasti ir du mėnesius po arba nebūti iki tol, kol moteris žindo.

Bet kuriuo atveju, abiem šiais atvejais nereikia pergyventi, kadangi dažniausiai reikia tiesiog daugiau laiko, kol ciklas tampa reguliarus.

Kas yra nereguliarios mėnesinės?

Nereguliarios mėnesinės reiškia, kad vienas jų ciklas trunka, pavyzdžiui, 22 dienas, o kitas – 45 dienas ir panašiai. Žinoma kad dienų skirtumas nebūtinai yra toks ryškus, tačiau dažniausiai didesnis nei kelios dienos. Dažniausiai iki 20-ies metų amžiaus ciklas jau pilnai susireguliuoja. Jeigu ciklas yra labai įvairus – galima kreiptis į ginekologą. Jis dažniausiai išrašo kontraceptinių tablečių, kurios padeda sureguliuoti ciklą.

Labai patogu savo ciklą sekti naudojant įvairias telefono programėles. Jos ne tik padės stebėti, ar ciklas yra reguliarus, tačiau ir žinoti – kada tikėtina yra vaisingos dienos arba kada planuojamos kitos mėnesinės.

Kaip atrodo reguliarios mėnesinės?

Reguliarios mėnesinės rodo, kad kiekvieną ciklą jos yra gana panašios trukmės ir periodas iki jų dažniausiai trunka panašų laiko tarpą. Standartiškai mėnesinės prasideda kas 30 dienų. Jeigu Jūsų mėnesinės prasideda vieną mėnesį kas 32 dienas, o kitą kas 28 – tai vis tiek yra laikomos reguliarios menstruacijomis.

Požymiai, kurie signalizuoja apie mėnesines

Jeigu Jūsų mėnesinės yra nereguliarios – nėra paprasta joms pasiruošti. Visgi, tam tikri požymiai parodo, kad jos artėja.

  • Daugeliui moterų norisi daugiau valgyti.
  • Kankina bloga nuotaika.
  • Maudžia nugarą arba pilvą.
  • Padidėja krūtys, jos yra jautresnės.
  • Pilvas gali būti labiau išsipūtęs.
  • Kūnas patinęs.
  • Kaupiasi skysčiai.
  • Miegas yra prastesnis.
  • Kankina spuogeliai.

Visgi, kiekviena moteris yra unikali, tad kai viena labai ryškiai junta ateinančias mėnesines, deja, kita dažniausiai nejunta jokių potyrių nei prieš joms pasirodant, nei jų metu. Žinoma, kad antrasis variantas atrodo patogesnis. Tačiau minusas, kad planuotis išvykas arba kokias nors veiklas yra sunkiau. Svarbiausia yra turėti higienos priemones visada su savimi.

Kodėl vėluoja mėnesinės?

Mėnesinės gali vėluoti dėl labai įvairių priežasčių.

Stresas

Dažniausiai dėl didelio streso mėnesinės gali dingti. Tuomet nereikia gerti vaistų arba rinktis kitokių jų grąžinimo metodų – reikia tik susitvarkyti gyvenimo tempą. Stresas kenkia ne tik mėnesinėms, tačiau visam organizmui, žmogaus psichikai.

Dietos

Jeigu moteris pradeda laikytis dietos ir jos racione nebeužtenka kalorijų, tikėtina, kad sutriks mėnesinių ciklas. Jis gali dingti visai iki tol, kol moteris nepradės tinkamai maitintis. Taigi, kartu su dietomis gali ateiti ir labai daug problemų susijusių su sveikata.

Intensyvus sportas

Jeigu iki šiol nesportavote, tačiau pradėjote, gali būti, kad keli ciklai nebus reguliarūs. Tai yra dėl pasikeitusio režimo, didesnio krūvio.

Hormonų pokyčiai

Nereguliarias mėnesines labai dažnai iššaukia hormonų pokyčiai. Labai didelis arba labai mažas skydliaukės hormonų lygis paveikia ciklą ir moters nuotaiką, gyvenimo kokybę apskritai. Dažniausiai greta nereguliarių mėnesinių, kurios gali dingti ilgam laiko tarpui, moteris taip pat dažniausiai kankina ir didesnis plaukuotumas.

Nėštumas

Galiausiai, jeigu dingo mėnesinės – pirma pagalba yra nėštumo testas. Ką jis rodo?

Pasidalinti

Call Our Store

+33-976-8754

Working hours of our store:

On weekdays:

Saturday:

Sunday:

from 8:00 to 21:00

from 9:00 to 20:00

from 10:00 to 19:00

Boxed:

Sticky Add To Cart

Font: